28. 2. 2018

Oprava - slúchadlový zosilňovač Vincent

Dostal sa ku mne na opravu tento starší ale krásny hifi stroj vyššej kategórie - slúchadlový zosilňovač Vincent KHV-1pre. Porucha: v ľavom kanáli je počuť veľmi intenzívny šum, mierne aj v pravom, úroveň je nezávislá od nastavenia hlasitosti.

Vincent KHV-1pre


Jedná sa o hybridný zosilňovač (manuál KHV-1), teda predzosilňovač využíva elektrónky a koncový stupeň výkonové tranzistory pre bezproblémové budenie širokého rozsahu impedancií pripájaných slúchadiel. Podľa štítku na zadnej strane bol vyrobený v marci 2005, spotrebu má 25W a je istený 500mA poistkou.

Na prednej strane sa nachádza okienko pre jednu z dvojice elektrónok. Okienko je podsvietené viacerými červenými LED po stranách, na zadnej strane zosilňovača sa nachádza prepínač podsvietenia (intenzita 0-3).
Pod okienkom je ovládanie hlasitosti. Nasleduje LED indikátor žhavenia elektrónok, po nažhavení zapne relé zvukový výstup. Sú tu dva "veľké" 6,3mm jack konektory pre slúchadlá a vypínač.

Náhľad na plošný spoj audia z vrchnej strany, elektrónky možno vymeniť

Pre detailnejší náhľad dovnútra je potrebné najskôr odskrutkovať vrchný kryt. Takto je možné vymeniť elektrónky. Následne je možné vybrať jednu stranu pozostávajúcu z hliníkového chladiča. Na ňu sú totiž pripevnené aj dva koncové tranzistory jedného kanála ktoré majú z vnútornej strany zariadenia umiestnené matice.

Vincent obrátený pre pohľad na zdrojovú časť
Vo vnútri sa nachádza na spodnej stene pripevnený transformátor s dvojitým sekundárom 15V a jedným oddeleným vinutím 220V.

Nad ním je po celej šírke skrinky plošný spoj zdrojovej časti. Spoje sú tu na veľa miestach prevŕtané pre prietok vzduchu, súčiastky sú namierené "nadol". Nachádza sa tu veľké množstvo elektrolytických kondenzátorov a pár pravdepodobne lineárnych stabilizátorov na zvlášť chladičoch.


Medzi zdrojovým plošným spojom a audio spojom sa nachádzajú prepoje. Je tu tiež vedený hriadeľ ovládania hlasitosti zakončený plastovým medzikusom na strane pri potenciometri. Takto sa zníži možnosť na vstup naindukovaného brumu a zároveň slúži ako redukcia medzi hriadeľmi. Potenciometer sa v zariadení nachádza pripojený na vstup, teda to že je šum nezávislý od hlasitosti mi pri oprave nepomôže.



Použité elektrónky sú tu dve miniatúrne dvojité triódy 12AX7B (china), známe aj ako ECC83 (anódové napätie 250V, napäťové zosilnenie 100). Sú určené pre audio zosilňovače triedy A. Tu sú použité ako predzosilňovač dodávajúci zvuku to "správne zafarbenie". Umiestnené sú v bielych keramických päticiach, ľahko prístupné zhora. Kvôli žhaveniu a tichému nábehu sú tu použité tri relé s cievkami na 12V, čierne "sanyou" a dve modré Takamisawa RY12W-K od Fujitsu.

Koncový zosilňovač
Ako jadro koncového zosilňovača je tu použitý operačný zosilňovač OPA2604AP od Burr-Brown, určený pre hifi audio. Je to dvojitý zosilňovač s FET tranzistormi na vstupoch, s nízkym skreslením a šumom. Je v invertujúcom zapojení s kondenzátormi v spätnej väzbe tvoriacimi dolnú priepusť.

Vyzerá, že na vstupoch má zaradené tranzistory 2SK246BL a 2SJ103BL od Toshiby (JFET pre audio), pravdepodobne pre vysokoimpedančné prispôsobenie na výstup elektrónkového predzosilňovača.
Záver zvukového reťazca tvorí tranzistorový komplementárny koncový stupeň triedy A, zložený z bipolárnych tranzistorov 2SC5171 a 2SA1930 od Toshiby (180V 2A 20W, 200MHz prenos, zosilnenie 100-230).

Oprava


Vizuálna prehliadka odhalila dva kúsky medi padnuté na plošnom spoji. Tieto som odstránil. Ako druhú úpravu som vymenil elektrónky medzi sebou.
Po opätovnom zapnutí sa šum silno zredukoval, a bol z oboch kanálov rovnaký. Podozrenie teda padlo na elektrónky a po ich výmene za nové šum zmizol úplne, tak ako sa na takéto zariadenie patrí.

Ďalšie články


Je tu jedno z mnohých fór kde tento zosilňovač (Vincent) rozoberali a snažili sa ho ďalej vylepšiť napríklad výmenou elektrónok, alebo operačného zosilňovača:

Keďže koncový stupeň nevyzerá zložito, aj by som mal chuť si niečo také v zjednodušenej verzii postaviť. Popozeral som internet a síce rovnaké zapojenie je problém nájsť, je tu ale napríklad stavebnica s rovnakými koncovými tranzistormi:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára