6. 7. 2016

Rozbor - nabíjačka nokia ACP-8E

Nabíjačka ACP-8E, starší nokia konektor, primár 100-240V, 120mA, sekundár 5.3V, 500mA. Vyrobená vo Fínsku firmou SALCOMP. Už podľa váhy a rozmerov ide o spínaný zdroj.

Po jednej skrutke torx T6 a zložitom páčeni neskôr..


Primár je po usmernení filtrovaný 2x 4.7μF 400V kondenzátormi Sanyo zapojenými ako pi filter. Nárazový prúd je znížený sériovým 10ohm rezistorom. Na výstupe sú použité kondenzátory nichicon 330μF 25V a 10μF 50V. Výstup je v podobe konektora schovaného spolu s koncovkou kábla vnútri krabičky. Kábel sa dá po pootočení konca o 90 stupňov odpojiť od nabíjačky, šikovné.
Väčšina súčiastok sa nachádza na spodnej strane spoja v SMD vyhotovení.


Ide o dvojtranzitorové zapojenie, kde spínací tranzitor primárneho vinutia je D2NC6 od ST (pdf). Ide o 600V 2A n-mosfet. Ďalej je tu napájacie vinutie primáru. Sekundár pozostáva z jediného vinutia jednocestne usmerneného. Napätie sekundáru je stabilizované spätnou väzbou zenerovej diódy a tranzistoru na optočlen PC123 od Sharp.
Medzi primárom a sekundárom sa nenachádza Y kondenzátor proti rušeniu.

Schéma zapojenia nabíjačky ACP-8E

Podobne riešené zdroje sú napríklad v ATX zdrojoch "STBY" sekcie, viaceré schémy sú na stránke home.zcu.cz/~ronesova/index.php?menuitem=sbzdroj

2 komentáre:

  1. Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli by šlo úpravou nějaké součástky změnit výstupní napětí?
    Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Napätie na výstupe je nastavené zenerovou diódou na sekundári, ktorá má v sérii zapojený odpor 470 ohm (471). Ak je napätie dostatočne vysoké, na odpore vznikne úbytok napätia povedzme okolo 1,7Volt tak sa rozsvieti LED v optočlene. Čiže zenerova dióda je na napätie o povedzme 1,7V nižšie ako požadovaný výstup.
    Napríklad pri požiadavke zvýšiť 5,3V na 6V by asi stačilo do série so zenerkou zapojiť v priepustnom smere diódu (úbytok 0,5V na PN priechode).
    Treba myslieť na to, že zdroj bude fungovať len v určitom rozsahu napätia, či sú naň dimenzované kondenzátory na sekundári napríklad a iné. Neočakával by som že sa dá jednoducho upraviť napr na 12V bez prevíjania.
    U tejto nabíjačky je tiež zložitejší sekundárny obvod, ten tranzistor tam vyzerá ako prúdová ochrana (okolo 520mA podľa tých súčiastok) a je tam aj druhá zenerova dióda na výstupe. Tú treba prípadne vymeniť alebo dať preč pri zvyšovaní výstupného napätia. Napätia tých zenerových diód som nezisťoval.

    OdpovedaťOdstrániť