6. 6. 2016

Rozbor - 2.1 aktívne reproduktory Samsung GNT-5000

Tieto reproduktory som získal ako chrapčiace, dlhšie nepoužívané, v práci ku počítaču.
Na internete ku nim nie je veľa informácií a napriek chýbajúcim satelitom, ktoré nahradili reproduktory z veže značky Sharp hrajú celkom obstojne.

Reproduktor nesie označenie Samsung Multimedia subwoofer speaker system. Z prednej strany má ovládacie prvky pre hlasitosť (s vypínačom), výšky a hlasitosť subwoofera (basy).
Okrem toho je tu ešte diera pre bassreflex.



Zadná strana obsahuje konektory: 2x cinch pre stereo vstup, 2x 3.5 jack pre výstup na satelity, napájací konektor pre externý zdroj (plus vo vnútri).
Na štítku sú parametre: 4ohm, 32Watov RMS, jednosmerný zdroj 14V 1,6A.


Vo vnútri skrinky je neznámy 4ohm reproduktor pripojený konektormi faston.
Medzi prednými ovládačmi a zadnými konektormi je na strane plošný spoj zosilňovača s väčším hliníkovým chladičom.


Na chladiči sa nachádza TDA7375 od ST (pdf). Tento obvod sa s obľubou používa (používal?) v autorádiách, obsahuje 4 výkonové zosilňovače, ktoré možno zapojiť buď samostatne (4x 7W, resp 12W pre 2ohm repro), alebo do mostíka ako 2x 35W.
V tomto zosilňovači je kombinované zapojenie, kým subwoofer pre svoj výkon využíva mostíkové zapojenie (35W), tak satelity sú zapojené každý zvlášť na zvyšné dva zosilňovače.
Pripojené sú kondenzátormi 2x 2200uF 16V, rovnako ako uvádza datasheet.
Zapojenie s týmto obvodom vyšlo aj na stránke bastlení.


Zaujímavosťou tohto obvodu je tiež diagnostický výstup na LED v prípade poruchy (prehriatie, limiter), ktorá, ako vidieť na plošnom spoji, nie je zapojená (pin 10).

Pre korekcie výšok a filter nízkych frekvencií pre subwoofer sú použité 2 obvody JRC4558 (dual opamp, nízkošumový vstup) (pdf).

Kondenzátory vyzerajú opticky v dobrej kondícií, tak som len prestriekal konektory a potenciometre sprejom na kontakty a mierne ich rozbehal pre vyčistenie v mieste spoja. Reproduktorom som spravil nové 3.5 konektory, keďže predtým boli nadpojené na rôznych audio kábloch.
Problém s prskaním pri zmenách hlasitosti úplne nezmizol (článok o úspešnej oprave), avšak je na tom lepšie a v podstate pri regulovaní z počítača ani neprekáža, do budúcna by som však nahradil výstupy na satelitné reproduktory nejakým iným konektorom ako jack.
Príjemnou zaujímavosťou je mäkká pena okolo hriadeľov potenciometrov z vnútornej strany skrinky, ktorá okrem prenikaniu nečistôt zároveň mierne zabraňuje vibrácií plošného spoja voči plastovej krabici. Ukazuje sa však že plastová krabica nieje ideálna pre subwoofer vo vyššej hlasitosti.

3 komentáre:

  1. Dobrý den, můžu se zeptat jaké potenciometry jsou použity v zesilovači ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň,
      nemám poruke dlhý skrutkovač potrebný pre rozobranie, z fotiek rozboru vidím, že hlasitosť má dvojitý (tandémový) potenciometer s vypínačom, odpor neznámej hodnoty.
      Výškový je dvojitý jednoradový (single row) C50K - 50KOhm, exponenciálny?
      Basový je jednoduchý A50K - 50KOhm, logaritmický?
      Basový a výškový majú plastový hriadeľ, hlasitosť kovový s tisíchranom na konci.
      Ak sa k tomu dostanem tak to rozoberiem a pomeriam.

      Odstrániť
    2. hlasitosť má rovnako 50KOhm, je to dvojitý potenciometer s označením 15A50KX2

      Odstrániť