18. 4. 2016

Oprava - Kávomat Dolce Gusto KP2000

Stroj na kapsule s označením KP2000 (KRUPS) od Dolce Gusto funguje už od roku 2008. Začal púšťať vodu a časom v ňom vznikol skrat. Po rozobratí bola zjavná spálenina na bloku výhrevnej špirály.


Prívodná šnúra má v spodnej časti svorkovnicu, hnedý vodič je spájaný cez vypínač. Zemniaci je pripojený na kovové telo výhrevnej špirály. Hnedý vodič z vypínača a modrý idú každý cez tepelnú poistku vloženú do tela špirály a pokračujú ďalej na plošný spoj a čerpadlo.


Podľa spáleniny medzi modrým vodičom a kostrou špirály to vyzeralo podozrivo, preto som premeral pripojenie prívodnej šnúry, modrý vodič je zapojený ako ľavý.
Fáza teda prešla z obalu tepelnej poistky cez poškodenú izoláciu na uzemnenú kostru špirály za ohnivých efektov. Prívodné káble som v svorkovnici zamenil, aby odpájaný hnedý vodič bol fáza (ľavý), inak by hrozil podobný skrat aj pri vypnutom vypínači.


Elektrickým oblúkom spálená tepelná poistka (jednorázová, tzv cutoff) bola nahradená novou, rovnaký typ SF129E (sefuse), 133st.C , 10A. Cena cca 70centov, nákup napríklad v GME.


Zo zaujímavosti stroj riadi malý 8pin mikrokontrolér, ktorý sníma vypínače pre teplú / studenú vodu (červené a modré kábliky), sníma termistorom (čierne kábliky, 100kOhm za studena) teplotu na výstupe ohrevnej špirály a spína ohrev a čerpadlo dvoma výstupmi.



Z vrchnej stany vidieť uprostred kondenzátor 0,33uF napájacieho zdroja, vľavo spínací prvok ohrevnej špirály, vpravo spínač čerpadla.

Voda prechádza cez hadičku do čerpadla, následne rozdvojená priamo a cez špirálu druhou hadičkou do hlavice stroja. Tlak, čas zopnutia nieje nijak regulovaný, ohrev špirály na potrebnú teplotu je indikovaný žltou LED.

Tesnenie medzi nádobou na vodu a strojom občas prepúšta, preto bude možno potrebné objednať náhradné viď tento postup, u nás ho majú napríklad cez AVELMAK.

Výrobca by sa mal zamyslieť, či jednopólový vypínač je to správne šetrenie pri prístroji pracujúcom s vodou, ďalej zatekajúca voda okolo tesnenia steká do spodnej časti v ktorej je pripevnená svorkovnica prívodnej šnúry. Síce dno obsahuje otvory, avšak k nim sa voda dostáva až po nabraní určitej hladiny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára