29. 4. 2016

AMD Radeon R9 280 od ASUS - výmena pasty

Táto grafika vyššej strednej triedy vykazuje po zahriatí artefakty. Parametre: 2048 stream procesorov, 933MHz jadro 28nm 4,3miliardy tranzistorov, 3GB GDDR5 pamäte 5GHz, 384bit zbernica. Ďalší popis napríklad tu.


Asus dimenzoval štedro napájanie na 10 fáz, až 8 pre GPU v 3D režime, navyše 2 fázy pre pamäť, karta je vďaka tomu mierne pretaktovaná už od výrobcu.
8 GPU fáz ovládajú 4 obvody IR3598 od international rectifier (dual MOSFET driver), tie sú riadené obvodom DIGI+ VRM ASP1211. MOSFET tranzistory (NXP 7030AL - 70A) sú chladené pásom hliníka s hrubou teplovodivou páskou. Primárna strana má 8 kondenzátorov 270uF/16V, sekundárna 13 kondenzátorov 820uF/3V. Fázy pre pamäť sú z ľavej strany GPU, bez pasívneho chladiča (30A). Viac technických info napríklad tu.

Pre odstránenie artefaktov som sa teda pokúsil vymeniť pastu pod GPU chladičom (12 pamäťových čipov od Hynix je len ofukovaných). Po odstránení krytu ventilátorov stačilo povoliť 4 krížové skrutky z opačnej strany karty okolo GPU.


Zvyšky pôvodnej pasty odstrániť liehom a natrieť novú. Kúpil som za 2.80e v lokálnom obchode pastu AKASA v najmenšom balení.


Keďže pasta má len vyplniť nerovnosti medzi GPU a chladičom, je potrebné naniesť len jemnú vrstvu. V tomto prípade nie úplne priehľadnú pre hrubší povrch nalisovaných a brúsených heatpipe.

Najpoužívanejšie sú postupy:
1. natrieť tenkú vrstvu na jadro a pritlačiť chladič najlepšie zo strany
2. kvapnúť kvapku (prípadne krížik) doprostred jadra a vytlačiť ho chladičom, prípadne jeho krútením


Použil som prvý postup.

Artefakty bohužial nezmizli, miesto 2 hodín však karta vydržala bez nich 4 hodiny pri manuálne zvýšených otáčkach chladenia.
Podľa tohto fóra môže ísť o problém s pretaktovanými pamäťami a ich zvýšeným napätím, ktoré však softvér neumožňuje znížiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára