25. 2. 2016

Aspect ratio a DLNA

Smart televízory v dnešnej dobe ponúkajú prehrávanie videí okrem USB kľúčov aj cez DLNA. Televízor sa pripojí do počítačovej siete, diaľkovým je možné vybrať so servera film, fotoalbum alebo mp3 a prehrať si ho. Výhoda je, že za normálnych okolností dekóduje video priamo čipset televízora, teda server nieje výraznejšie zaťažený ako čítaním z disku.
Má to však aj nevýhodu, televízory v tomto režime ponúkajú len veľmi okresané menu pre správu obrazu a často ich firmvér obsahuje chyby ktoré výrobca už nikdy neopraví (venuje sa novším modelom).
Tak je to aj v prípade LG, ktoré u viacerých modelov ignoruje tzv "aspect ratio".

DVD


Zaujímavosťou DVD formátu videa je (takmer) konštantné rozlíšenie 720x576 (PAL verzia). Takéto rozlíšenie majú ako staršie videá s pomerom strán 4:3 tak aj novšie širokouhlé 16:9.
Dekódovanie tak prebieha bez problémov na klasických DVD prehrávačoch a jediné čo treba riešiť je "natiahnutie" obrazu v prípade 16:9. O túto informáciu sa stará "aspect ratio" ktoré vraví aké široké a vysoké (v pomere) sú zobrazované pixely obrazu.

Niektoré LG a ako som čítal aj niektoré SAMSUNGy majú problém, ignorujú tento príznak uložený vo videu a pixely zobrazujú v pomere 1:1, širokouhlé DVD posielané cez DLNA potom zobrazuje zúžené do formátu 4:3.

HANDBRAKE


Dá sa to riešiť nastavením DLNA servera pre rekódovanie týchto videí pri prehrávaní (záťaž CPU).
Ako druhá možnosť je priamo pri spracovaní DVD do súboru rekódovať jeho rozlíšenie (natiahnuť vertikálne) na 1024x576 pre videá vo formáte 16:9. Miernou nevýhodou je zbytočné zvýšenie rozlíšenia (a teda aj potrebnej úložnej kapacity) bez zvýšenia detailov obrazu.
Toto rekódovanie je možné napríklad v softvéri handbrake cez ikonu "picture settings" nastavením voľby "anamorphic" na NONE.

Stránka venovaná aspect ratio v handbrake.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára