9. 10. 2015

Rozbor - HDD WD black 2.5"

Dostal som na rozobratie disk Western Digital WD2500BJKT. Parametre má: 250GB, 7200rpm, SATA 3GBit, 16MB cache. Disky rady black majú od výrobcu 5 ročnú záruku.
Tento čítal dáta nespoľahlivo, bol vyradený na rozbor.




Plošný spoj je podobného rozmeru ako u nedávno rozoberaného 2,5" pata disku, u tohto rozmeru už mechanizmus pohybu ramena hlavičiek spolu s magnetmi zasahuje cez celú hrúbku.


Vnútri klasické rozloženie, neodymové magnety z oboch strán vychyľovacej cievky pre hlavičky. Prieduch pre vyrovnanie tlakov spolu s filtrom je na vrchnom plechu vo voľnom priestore vedľa odparkovaných hlavičiek.


Disk obsahuje 2 platne a 4 hlavičky. Teda 64GB na jeden povrch. Ako aj predchádzajúci 2,5" disk obsahuje plast pre parkovaciu polohu hlavičiek mimo platne.


Plošný spoj obsahuje dva hlavné obvody. Radič je Marvell 88i8845d-bhg2 (FBGA púzdro). Tento bol použitý aj u 3,5" green diskov. Obsahuje internú EEPROM a 16MB cache pamäť na čipe.
Ako pomocný je čip ovládania motora rotujúceho platňami a cievky posúvajúcej rameno hlavičiek. Ide o obvod SH6601AD od ST. V blízkosti 4pin konektora pre motor je umiestnený shock senzor (biela súčiastka ozn SK1), ktorý v prípade nárazu zaparkuje hlavičky. Na spoľahlivosti tiež pridá umiestnenie skrutiek z oboch strán okolo konektorov.
Disk má v špičke prúdový odber 1,1A (5V), v prevádzke 2,1W. Na konektore hlavičiek je opäť oxidácia, žiadne viditeľné poškodenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára