3. 8. 2015

Stavebnica - hodiny

Na stránke banggood.com (link, 11.96$) som nakúpil niekoľko elektronických stavebníc. Ako prvé hodiny s veľkými LED segmentami.


Na prvý pohľad prekvapila veľkosť segmentov, sú cez celý plošný spoj (97mm x 34mm). Pribalené sú dva integrované obvody aj s päticami, takže spájkovanie nespôsobí ich prehriatie. Menší je obvod reálneho času (RTC) DS1302, čiže obvod ktorý zabezpečí beh času počas odpojených hodín od USB na zabudovanú 3V batériu CR1220.
Druhý je hlavný procesor (mikrokontrolér, MCU) STC15F204EA, čo je vylepšená 8051 s výstupmi zaťažiteľnými prúdom 20mA. Obvod je dodaný naprogramovaný.


Plošný spoj má označené súčiastky, okrem rezistorov aj ich hodnoty. Je však univerzálny pre viac typov hodín, preto je potrebné pred osadením pozrieť priložený návod (neosadzuje sa relé a dióda pod ním).
Pre spájkovanie je potrebné mať spájkovačku, cín, štiepacie kliešte. Začať je vhodné najmenšími súčiastkami a postupovať k väčším.


Zaspájkoval som najskôr rezistory, diódy, potom pätice integrovaných obvodov, kondenzátory a nakoniec veľké súčiastky ako tranzistory, konektor, tlačidlá, držiak batérie, piezo reproduktor, fotorezistor a termistor. Na záver som zaspájkoval kryštál.


Nasledovala optická kontrola a spájkovanie displejov z druhej strany. Pozor, tretí je obrátene kvôli využitiu desatinnej bodky ako dvojbodky medzi hodinami a minútami.


Hodiny vyzerajú veľmi čitateľne a sympaticky, fungujú na prvé zapojenie. Po odpojení z USB čas beží, hoci sa nezobrazuje, nepresnosť času som si nevšimol. 
Podľa všetkého obsahujú 2 nastaviteľné alarmy, jeden na reproduktor a druhý po doplnení o relé dokáže spínať iné zariadenie.
Stavebnica bude vhodná aj pre miernych začiatočníkov, súčiastky sú označené čitateľne, rezistory majú vyznačené hodnoty tiež.

Hlavným problémom je zlá čitateľnosť na slnku, ktorú by vyriešilo tmavé sklo pred displejom.
Teplota ktorú prepne každých cca 30 sekúnd je mierne posunutá a bolo by dobré ju mať nastaviteľnú (vo fóre píšu o zmene predradného rezistora R16 pred termistorom 10K).
Fotoodpor nemusí spínať nočný režim dostatočne skoro.



V prípade ďalšieho nákupu by som kúpil so svetlejšími segmentami (zelené alebo modré), hoci sú s vyššou cenou.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára