21. 7. 2015

Off topic - podomoví predajci

Ak občas zostanete na dovolenke doma, zažijete podivné návštevy hodné sfilmovania do aktov X. Poviete si, že na prezentácie hrncov spojené s výletom niekam do zapadnutej dedinky autobusom nechodíte, jehovistom neotvárate a ste v suchu?
Byť raz dôchodcom môže byť celkom adrenalín, stačí vychytiť cez pracovnú dobu tú správnu návštevu.


Stretnutie prvé - šetriace sitko na vodu (pokus 1)


Bolo to cca pred 3 rokmi, keď sa od vchodu snažil dozvoniť predavač všetkým susedom. Keďže sme mali skúsenosti s opitými návštevami u podnájomníkov, nikto mu neotvoril, niektorá zo susied ho poslala cez okno preč. Ja som teda pre tu srandu zbehol dole von z vchodu.
Chlapík mi ukázal nejaký prefotený lajster, vraj má od primátora povolenie mesta na predaj úsporných sitiek na vodu a bla bla. Že sídlia niekde v Malackách. Tak vysypal že to je nejaké sítko čo sa montuje na potrubie a že to stojí tuším 15e a či mám záujem (nabiflený text, zjavne sme neboli prvý vchod).
Nastala chvíľa ticha, vravím si porovnám na internete a ak je to dobré tak sa mu ozvem.
Vravím teda "Povedzme že teraz nemám záujem, ale dajte mi konta.." nestihol som dokončiť vetu a chlapík bežal k vedľajšiemu vchodu krokom hodným maratónca a nahlas sa rozčuľujúc "títo ľudia to je strašné, čo je toto za mesto".
Myknem plecami, úsmev od ucha k uchu, premýšľam čo som mu spravil a idem domov.


Stretnutie druhé - šetriace sitko na vodu (pokus 2)


Druhý pokus cca pred 2 rokmi prebiehal sofistikovane. Pán nahodený v sačku, príjemné vystupovanie. Prišiel s kufríkom, reklamným letákom (ktorý si ponechal), vďaka tomu sa zjavne dostal bez problémov do vchodu a tu už vyklopkával po bytoch.
Keďže sme boli obaja doma (dovolenka), tak som si povedal prečo nie, dám mu šancu (a budem mu za pätami). Vytiahol plastovú nádobku slúžiacu ako prietokomer a ukazoval mi pri plne vytočenej vodovodnej batérií že mam privysoký prietok a má pre mna riešenie, ktorým ušetrím.
Pár týždňov predtým som v LIDL kúpil za 2-4eur sadu úsporných sítok na vodovodné kohútiky (perlátory). Zistil som však že kôli zníženému prietoku neštartuje turbínkou ovládaný plynový prietokový ohrievač na teplú vodu, preto som ho mal vyložený na drese nezapojený.
Pán vyskúšal so svojím úsporným sítkom prietokomer a pochválil sa. Ja som mu ale vysvetlil že tieto sítka mám a sú nanič kôli teplej vode. Odišiel smutný.
A ja doteraz nechápem ako môžu títo ľudia fungovať na zárobkoch 5-15e na domácnosť, kde im podľahne povedzme každý 15ty v poradí.


Stretnutie tretie - promo akcia vyčistenie jedného povrchu zdarma


Centrá s telefonujúcimi operátorkami, ponuky pre rôzne paušály atď. Predpokladám že sa táto "pracovná sila" prenajíma pre rôzne produkty. Volali manželke a ponúkali ako promo akciu vyčistenie jedného povrchu v domácnosti zdarma, vrámci reklamy na ich čistiaci stroj, nemusím si nič kúpiť a stačí šíriť ich dobré meno. Dohodli sme teda termín na víkend nech som doma a čakali.
Prišiel mladý pán (starší majú väčší problém odžubať dôchodcu) a miesto ochotného čistenia začal: nie sme čistiaca firma, ponúkame na predaj čistiaci stroj (určite super kvalitný) a poskytnem vám 2 hodinovú prezentáciu len v prípade ak máte vážny záujem o kúpu tohto stroja. Stroj stojí 2600 eur (nie nemám preklep), je veľkosti väčšieho vysávača a funguje na princípe suchej pary. Samozrejme sánka dolu šéfe.
A teraz ta pointa na ktorú každý čaká, výhodná kúpa na splátky s odôvodnením "no neušetríte euro denne?".
Sú len dve možnosti, buď ide naozaj o profi stroj s takou hodnotou a firma si "omylom" objednala obvolávanie bežných občanov miesto profesionálnych čistiarenských firiem. Alebo tu ide opäť o šikovné zárobky na chudobnejších a teda 15-20 ročné splácanie stroja čo sa najnejskôr po 2-3 rokoch pokazí a nikdy neočistí zariadenie bytu dostatočnej hodnoty.
Tipujem to na druhú možnosť, prípadne kombináciu oboch.


Záver

Boli to stretnutia ako z inej planéty a to mám rád sci-fi.
Táto doba nás vychováva k tomu, že každý kto klope na dvere je podvodník a raz keď budem dôchodcom tak už budem otvárať dvere a dvíhať telefón len rodine.
Čaká nás tu ružová budúcnosť?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára