26. 6. 2015

KVM switch - Aten masterview CS-128A

KVM switch s názvom ROLINE MasterView CS-128A som kedysi odkúpil z firmy. Jedná sa o prepínač klávesnice, myši vo formáte PS/2 a monitora s konektorom VGA na max 8 rôznych počítačov.
Switch sa dá prepínať priamo z klávesnice klávesovými skratkami, na monitore zobrazuje OSD menu. Napája sa priamo z pripojených počítačov.
Podľa popisu plošného spoja sa jedná o výrobok firmy ATEN s rovnakým názvom.


Na prednom paneli sa nachádza 8 tlačidiel pre výber daného počítača, jedno veľké tlačidlo pre sekvenčné prepínanie, 8 LED pre zobrazenie bežiaceho počítača a 8 LED pre zobrazenie aktívne prepnutého.


Zadná strana obsahuje 8 kusov 25 pin konektorov pre pripojenie počítačov dodanými káblami. Každý z nich má na druhom konci VGA konektor pre grafickú kartu, PS2 konektory pre pripojenie klávesnice a myši k počítaču.


Konektory označené ako CONSOLE sú pre pripojenie samotnej klávesnice, myši a monitora. Napájací adaptér (9V  jednosmerných) slúži pre prípad odpájania a pripájania počítačov, aby prepínač nestratil napájanie.

Vnútri sa nachádzajú 3 plošné spoje. Dva sú v zadnej časti v dvoch poschodiach s konektormi, prepojené sú jedným 24pin a jedným 40pin konektorom s káblom podobným diskovému IDE.
Plošný spoj predného panelu je pripojený dvoma 11žilovými káblami, tu sú pripojené LED a tlačidlá.


Časť obvodov má zbrúsené popisy kvôli zťaženiu skopírovania zapojenia. Ako vidieť vpravo, napájací adaptér je pripojený na 5V stabilizátor 7805.
Na RGB výstupy VGA sú pripojené po 2 tranzistory, obvody vpravo: 2x 74HC125D (quad buffer 3state), vľavo 74HC157D (quad 2input multiplexer), 74HC86D (quad 2input exclusive or).
Na hornej doske je okrem 5 anonymyzovaných obvodov aj 74HC244D (octal buffer 3state).
Na spodnej doske okrem veľkého ASICu je aj AT28C64 (8K x 8 EEPROM) spolu s procesorom.

Výstupy z PC obsahujú niekoľko rezistorov, dva tranzistory, usmerňovaciu diódu a kondenzátor (napájanie switchu).


Switch vyzerá kvalitne, postavený zväčša SMD technikou, skrinka je pevná a umožňuje montáž do racku (2U) pomocou adaptérov.
Škoda že sa ešte nepočítalo s podporou USB ani audio káblov, pritom káble ktoré som odkúpil zo switchom obsahujú aj 2x 3,5 jack.

Zapojenie 25PIN konektorov pre káble k počítačom som našiel na tomto webe
Ako vidieť, prenáša sa 13 kontaktov pre VGA, 5 pre klávesnicu a 4 pre myš. 4 piny z konektora sú nezapojené, možno sem sú pripojené jack konektory.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára