5. 2. 2015

NAS server 5 - OpenElec

Po zapožičaní gumenej rolovateľnej USB klávesnice som sa pustil do hľadania softvéru pre NAS server. Ako prvé mi napadlo skúsiť malú distribúciu optimalizovanú na prehrávanie videí, ktorú by som cez príkazový riadok doplnil o potrebné veci.
Po hľadaní padlo rozhodnutie skúsiť niečo s vychvaľovaným frontendom XBMC vhodným napr aj pre raspberry a iné malé počítače vhodné ako prehrávač.
XBMC sa premenovalo na Kodi a po hľadaní špeciálnych distribúcií som natrafil na dve - OpenELEC a KodiBuntu.
KodiBuntu sa po pár pokusoch nepodarilo nainštalovať, tak som sa pustil do úspornejšieho OpenELEC.


OpenELEC


Distribúcia OpenELEC (Embedded Linux Entertainment Center) zaberá zhruba 150MB ako inštalačné médium. Pre mňa sú tieto malé distribúcie zaujímavé z hľadiska veľmi rýchleho štartu. Zvyčajne majú kvôli úspore miesta povyhadzované nepotrebné aplikácie a služby.

Inštalácia prebehla bez problémov z USB kľúča. Inštaloval som na SSD disk, harddisk ostal po inštalácií bez akejkoľvek partície tak ako bol pred ňou. Z voľnej kapacity na SSD disku spravila inštalácia jeden diskový oddiel pre ukladanie dát (filmy, fotky..).

Štartovanie prebehlo za pár sekúnd, rozhranie je veľmi rýchle a prehľadné aj pre diaľkové ovládanie. Ovládať je ho možné aj z browsera, kde sa zobrazuje klikateľný ovládač.
Po inštalovaní som povolil SSH server pre pripojenie a hlbšie štúdium útrob tohto systému.



Prehrávanie HD filmov prebiehalo plynule (30fps), záťaž CPU cca 4%, teda je zrejmé že akcelerácia dekódovania cez grafické jadro v procesore Intel funguje.

Rozširovanie funkčnosti


Po pripojení na sieť som skúšal aktualizovať softvér cez menu, bez problémov sa aktualizovali rôzne pluginy. Nastaviť počasie sa mi v jednom z nich podarilo, s pluginom pre emulátor ROMiek (retro konzolové hry) som také šťastie nemal. Prvé spustenie totiž vyžadovalo nastaviť cestu k emulátoru, ktorý som nevedel na nainštalovanom systéme nájsť.

Pre pripojenie cez SSH je potrebné vedieť heslo, toto sa nachádza na stránke projektu OpenELEC a podľa popisu ho nieje možné zmeniť pretože je na readonly časti disku. S touto informáciou prišiel aj kameň úrazu pre ďalšie rozširovanie systému.
Systém je v podstate uzavretý a rozširovanie je možné len cez pluginy. Tieto však neponúkajú funkčnosti ktoré očakávam (napr remote desktop, fdisk..). Táto distribúcia je teda vhodná ako kompletný balík bez ďalších zásahov - nainštaluj a používaj.

Záver


Keďže televízor podporuje prehrávanie filmov cez DLNA (veľká výhoda je ovládanie priamo z ovládača TV), prehrávanie v skutočnosti nehrá takú úlohu pri NAS serveri. Tento by v ideálnom prípade nemal mať klávesnicu a okrem diskového zdieľania by mohol ponúknuť aj serverové služby, prípadne správu záloh.
Poteší rýchly štart a deaktivované nepotrebné služby.

Moje hľadanie preto bude pravdepodobne pokračovať úspornými plnohodnotnými distribúciami a ich úpravou.

Spotreba počítača s OpenELEC:
off: 3,7W
boot max 35W
openelec menu 24W

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára