31. 12. 2014

Rozbor - router Tenda TEI402M

V roku 2008 som kupoval najlacnejší router. Keďže wifi som už vlastnil a som zástanca bezpečnejšieho, stabilného a rýchleho browsovania po kábli, potreboval som router s pripojením na ethernet.
Najlacnejší bol akýsi čínsky router tenda, okolo 18eur. Nedávno s intenzívnym používaním wifi cez smartfóny začalo blbnúť routovanie.




Router po čase prestane cez DHCP prideľovať IP adresy pre pripájané mobily. Nastal teda čas kontroly, či je tu typický problém s elektrolytickými kondenzátormi.

Analýza obvodov


Tenda TEI402M zvnútra

Router obsahuje 5 ethernet portov (1x WAN, 4xLAN), 5 lediek sieťovej aktivity portov, jednu PWR a jednu blikajúcu zobrazujúcu "aktívny" routing.
Router obsahuje IC+ IP175C , čo je obvod 5 portového switchu. Napájaný je dvoma napätiami 1,8V a 3,3V, spotreba 1W, napätie 1,8V dodáva externému tranzistoru interný stabilizátor. Obvod podporuje 3 linky MII/RMII čo umožňuje pripojiť procesor a wifi kartu pre stavbu routera.
Hlavným procesorom je RDC R2022-G , tzv "FAST ETHERNET RISC PROCESSOR". Obvod obsahuje procesor s dvoma sieťovými rozhraniami, dvoma sériovými portami, DMA, IRQ, rozhraním pre SDRAM. Nápajanie core 2,5V, I/O 3,3V.
Na procesor sú napojené obvod KH29LV040CQO-70G, čo je 4MBit (512K x8) CMOS 3V flash pamäť pre firmvér, a obvod  W9816G6CH-6, čo je pamäť 512K x2banks x16bit sdram.

Obvod switchu, routovací procesor a pamäť



Napájanie

Napájanie je privedené zo sieťového adaptéra (klasický transformátor) cez diódový mostík na 2x 470uF 25V kondenzátory a z nich je napájaný DC-DC menič s obvodom MC34063A. Tento menič spína cievku mosfet tranzistorom MI9435 (FDS9435A), ktorý utiahne 5A. Menič zmení cca 12,5V z napájacieho adaptéra na 4,8V.

Zjednodušená schéma napájania

O napájanie CPU a pamätí sa starajú dva obvody CYT8117TA (1A, nastaviteľné napätie) lineárnych stabilizátorov. Obvod blízo DC meniča stabilizuje 3,3V pre flash, CPU I/O. Druhý stabilizátor vytvára 2,5V pre CPU core. 
O napájanie switchu sa stará PNP tranzistor B772, schopný spínať 3A, filtráciu vykonáva 5x 47uF kondenzátor, znižuje 3,3V na 1,8V. Je ovládaný interným stabilizátorom obvodu switcha.


Prehrievanie

Po updatovaní firmware zo stránok výrobcu som sa pozrel detailnejšie na prehrievanie.
Najviac zahrievanými komponentami sú: diódy usmerňovacieho mostíka, od nich ohrievané filtračné kondenzátory, stabilizátory napätí a procesor.

Pridaný chladič CPU

Na procesor som pridal chladič určený na pamäťové čipy grafických kariet. Táto úprava nepomohla.

Ďalej je možné vymeniť alebo pridať filtračný kondenzátor za diódovým mostíkom, dlhodobým prehrievaním mohli vyschnúť a stratiť tak kapacitu resp zvýšiť vnútorný odpor. Nový kondenzátor je najlepšie upevniť nad plošným spojom na predĺžených nožičkách kôli zníženiu vedenia tepla od povrchu plošného spoja.

Vymenený kondenzátor

Po tejto úprave padanie administrátorskej stránky, výpadky prideľovania IP cez DHCP prestali.
Router ešte chvíľu poslúži.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára