12. 8. 2014

Oprava cyberhome CH-462

Tento DVD prehrávač som kúpil v roku 2004 kôli jeho dobrej podpore DivX a Xvid videí spolu s českou a slovenskou diakritikou v titulkoch (upravený firmware nahral priamo dovozca). Jedinou nevýhodou je, že diaľkové ovládanie nieje ergonomické.
Poslednú dobu prestalo fungovať zapínanie a prestala svietiť standby dióda.




Prvú opravu bolo potrebné vykonať kôli problémom s otváraním / zatváraním šuflíka s DVD. Stačilo vymeniť zostarnutú gumičku medzi hriadeľom motorčeka a mechanizmom otvárania šuflíka.

Asi pred dvoma rokmi (8 ročné zariadenie) som pri kontrole objavil nafúknutý elektrolytický kondenzátor.
Nafúknutý kondenzátor v zdroji

Nafúknutý kondenzátor sa nachádzal na 5V vetve napájacieho zdroja. Išlo o 1000uF/10V filtračný kondenzátor.
Keďže zariadenie bolo dlhšie nepoužívané, vydržalo v takomto stave asi 2 roky kým sa nezačalo intenzívnejšie používať a nastali problémy. Po zapnutí do zásuvky sa odmietalo zapnúť, prestávala svietiť standby dióda. Ďalší deň nepomohlo ani odpojiť a pripojiť do siete.

Po rozobraní žiadne veľké prekvapenie, nafúknutý kondenzátor, teraz druhý s vysokou kapacitou.

Druhý nafúknutý kondenzátor

Zaujímavé bolo zistenie, že ide vlastne o kondenzátor na rovnakej vetve (tj 5 voltov) ako predchádzajúci. Zdroj obsahuje napätia 5V(čipy), 12V(motory), -25V(displej) a nejaké ďalšie. 5V vetva je dimenzovaná na najväčší prúd, ako jediná má diódu na chladiči a najväčšie kondenzátory na sekundári.
Keďže v tesnej blízkosti kondenzátorov nieje žadny veľký teplotný vyžarovač (prehrávač má spotrebu do 10W) a zariadenie nebolo dlhší čas používané, pravdepodobne ide o zostarnutie elektrolytu.

Schéma problematickej časti

Prehrávač používa čip Zoran Vaddis 776, označenie čipu ZR36776.
Zaujímavé je použitie modrého VFD displeja zobrazujúceho bodkované čísla v tvare 7 segmentoviek.

VFD displej

Záver


Životnosť elektrolytických kondenzátorov je v dnešnej dobe často kritickým faktorom pre životnosť elektroniky. Väčšina zariadení obsahuje polovodiče, cievky a kondenzátory, z čoho najskôr kaziace sa sú práve elektrolytické kondenzátory vyšších kapacít.

Plánovaná životnosť dobrého elektrolytického kondenzátora je napríklad 2000 hodín prevádzky pri hraničnej teplote (85/105 st.celzia) a s poklesom teploty o 10 stupňov sa  jeho životnosť  zdvojnásobí. Teplota však nezávisí len od okolitej, ale aj od vnútorného odporu a práve zahrievanie spôsobuje ďalšie vysychanie elektrolytu a zväčsovanie vnútorného "sériového" odporu (ESR).

Prehrievanie teda súvisí s prúdovými nárazmi (najviac sa prejaví vnútorný odpor ohrievajúci elektrolyt), ktoré sú v prípade vysokých frekvencií moderných spínaných zdrojov omnoho častejšie.
Zaujímavá je v tejto súvislosti tiež informácia o ničení elektrolytických kondenzátorov pri dlhodobom nepoužívaní. Elektrolyt degeneruje a časom môže spôsobiť skrat.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára