1. 8. 2014

Odpudzovač hmyzu

Odpudzovače hmyzu boli veľmi častým zapojením pre začínajúcich elektrotechnikov. Nedávno sa mi dostal do ruky takýto odpudzovač vyrábaný a predávaný komerčne, ako doplnok pre kočík s dieťaťom.

Odpudzovač hmyzu

Na internete som našiel tento výrobok pod názvom Chicco Zanza No za cenu 9 eur.




Výlisok v zadnom obale napovedal, že obvod poháňajú dve gombíkové batérie. Po rozobratí som však bol milo prekvapený jedinou klasickou mikrotužkovou batériou (AAA).

Relatívne veľká batéria

S takouto batériou by mal prístroj vydržať v prevádzke cca 100 hodín.
Zapojenie je zrealizované z veľkej časti s SMD (povrchová montáž) súčiastkami, čo zmenšilo rozmery. Klasickými súčiastkami (nie SMD) sú vypínač, LED a dva rezistory použité zároveň ako vodiče pre pripojenie Piezo reproduktora.


Piezo, dva rezistory a LED

Z prekreslenej schémy (rezistory pre piezo boli zjednodušené do jediného) je jasné, že ide o zapojenie klasického multivibrátora s výstupom spínajúcim cievku.

Schéma zapojenia

Táto cievka je zapojená pre zvýšenie napätia batérie (1,5V), energia ktorá sa pri zopnutom tranzistore zmení na magnetické pole bude po rozpojení zmenená naspäť na napätie (prúd) s opačnou polaritou, čím sa sčíta (sériovo zapojená cievka s batériou) napätie na cievke a batérií a dodá sa do LED diódy a piezo reproduktora.
Keďže LED potrebuje pre svoju prevádzku napätie minimálne 1,7V, svietiaca LED je v tomto prípade skutočnou kontrolou, že tento napäťový menič funguje a teda poháňa piezo reproduktor.

Zapojenie veľmi šikovne skombinovalo napäťový menič spolu s budením piezo reproduktora vysokou frekvenciou odpudzujúcou hmyz. Vďaka tomu je zapojenie pravdepodobne dlhšie funkčné, umožňuje použiť len jedinú ale zato kapacitne podstatne väčšiu batériu typu AAA a menič umožní jej funkčnosť aj pri poklese napätia.

Hoci je zapojenie navrhnuté veľmi dobre, otázkou u týchto zariadení je ich reálna funkčnosť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára