12. 5. 2014

Lowcost - káble k multimetru

Viac krát by sa mi hodili káble k multimetru s krokosvorkami na konci. Nacvaknúť na káble a merať, mať pritom voľné ruky a nestratiť kontakt.

Preto som objednal lowcost kábel z obľúbeného shopu DX pod číslom 134251 s tým že pri nízkej kvalite príde k úprave, ale dôležité časti ako krokosvorky a koncovky do multimetra budem mať.

Prvé meranie s týmto káblom prinieslo sklamanie. Napätie meral dobre, ale prúd a odpor meral náhodne podľa stláčania a ohýbania koncoviek. Prišiel preto čas na rozobratie..


Po rozobratí prišlo prekvapenie (alebo aj nie). Odizolované konce boli v krokosvorkách zahnuté cez izoláciu a mechanicky stlačené držiakmi kabeláže. Oxidy na povrchu krokosvoriek nemohli zaručiť dobrý kontakt len mechanickým pritlačením.

Zahnuté konce, skrutky sa zaborili do izolácie

Rozobraním druhého konca začalo byť všetko jasné. Vodiče v kábloch boli tenké na priame naskrutkovanie do konektora a preto boli opäť len zahnuté cez izoláciu a skrutky sa zatlačili do nej, čím zároveň fixovali kábel proti vypadnutiu. Ukážka šetrenia na nesprávnom mieste.


Nasledovalo rozobratie a napájkovanie koncov ku krokosvorkám. Konce na druhej strane som v konektoroch pred pocínovaním zauzlil pre väčšiu hrúbku na prichytenie pod skrutkami.

Meranie ukázalo 2 ohmy. Priveľa na akú - takú presnosť merania.

Opätovné rozobranie a skrátenie na polovicu znížilo odpor na 1 ohm. Káble ale napriek tomu vyzerali veľmi tenké (hrubá je len ich izolácia), prišlo teda k ďalšej úprave.
Zobral som drôty zo starého PC zdroja, majú síce tenšiu izoláciu, ale podstatne hrubšie vodiče vo vnútri.

Káble z PC zdroja
Po výmene nameral multimeter 0,2-0,3 ohm.


Kúpiť či nekúpiť?
Ak sa podarí zohnať samotné konektory lacnejšie, tak nekupovať.
Inak, s určitým plánovaným bastlením, kúpiť.
Cena: 2,07e

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára