16. 4. 2014

Svetlá so senzorom pohybu

Malé svetlá s pohybovým senzorom (PIR) sú vhodné pre orientačné nasvietenie chodby počas nočných prechádzok bytom napríklad do chladničky :-) okrem zanedbateľného množstva elektriny šetria bežné osvetlenie ktoré by sa častým zapínaním ničilo a navyše nieje nutné nič zapínať a vypínať ručne.

PIR je skratka od Pasívny Infračervený Senzor, teda funguje na princípe snímania tepelného vyžarovania osôb v infračervenom pásme. Ich pohybom sa mení výstup takéhoto senzora a táto zmena vyvolá zapnutie osvetlenia na určitý definovaný čas. Senzor sa zároveň použije na detekciu dňa aby počas dobrých svetelných podmienok nezapínal svietenie a šetril tak batérie.

Porovnanie dvoch podobných svetiel..


L0803SER


Kúpil som dva senzory, prvý z dealextreme pod číslom 35465, vychádza na zhruba 5,30e. V čase nákupu bol najlacnejší v tomto obchode.
Označenie na krabičke AUTO PIR LED Light L0803SER.
Výpis parametrov:
LED:  8ks, 80000h
senzor:  >3m, 120 stupňov
napájanie: 2x AA batéria, 70uA standby, 70mA
rozmery: 98x98x40mm, 100g
čas zopnutia: 50s



Nameraná spotreba sedí a je v rozsahu 70-80mA pri použití 2x 1,2V NiMh akumulátora. Pri kapacite batérie 1400-2000mAh by teda malo vydržať svietiť 17 až 28h vkuse. Pri standby hrá väčšiu úlohu samovybíjanie batérií.






Elektrické zapojenie využíva dva obvody:
  • BISS0001 obvod pre PIR detektor pohybu
    CMOS, 3-5V, 10mA
  • ME2180 PFM step-up dc/dc
    0,9-5V -> 2.5-5V
    95%, 250kHz, 15uA
  • NPN tranzistor a pasívne súčiastky
Batérie sú po zapnutí prepínača OFF -> AUTO zapojené na obvod meniča napätia ME2180, ktorý zvyšuje napätie z 2,2-3V batérií (klesajúce záťažou a vekom) na 3,3V. Z tohto napätia je napájaný PIR detektor, obvod BISS0001 ktorý vyhodnocuje signál a spína NPN tranzistorom 8 paralelných LED diód. Tieto diódy zaťažia menič napätia až poklesne jeho výstup na 2,7V.
Druhý prepínač v polohe NIGHT spúšťa obvod detektora pohybu, v polohe CONT privedie napätie na bázu spínacieho tranzistora LED diód a teda svieti neustále.


XGCL-08M


Ako druhý som kúpil za výhodnú cenu cca 3,36e v Kauflande svetlo s nemeckým popisom Bewegungsmelder mit Licht.
Označenie na krabičke XGCL-08M
Výpis parametrov:
LED: 5ks
aktivácia svetla: < 30 lux okolité svetlo
senzor: 5m, horizontálne 130 stupňov, vertikálne 100 stupňov
napájanie: 3x AA batéria, 4,5V 0,3W
rozmery: 125x100x125mm
čas zopnutia: 30s


Obsahuje jeden spínač, ktorý má tri polohy. V jednej je svetlo permanentne zapnuté (ON) a vtedy je na bázu spínacieho tranzistora pre LED privedené kladné napätie. V polohe AUTO sa privedie napätie na napájanie detektora pohybu cez step-down menič napätia. Tento menič napája PIR senzor a obvod spracúvajúci signál senzora BISS0001, rovnaký ako v predchádzajúcom svetle.
NPN tranzistor spína napätie priamo z batérií na paralelných 5 LED, každá s vlastným rezistorom.



Zmeraná spotreba cca 50mA. 40-50uA v standby. Keďže svietivosť bola vysoká, rozhodol som sa odpojiť každú párnu LED a ostali 3, spolu odoberajúce 30mA. V tomto zapojení by teda svetlo vydržalo až 66 hodín neustáleho svietenia.
Spotreba v tomto prípade s vybíjaním batérií silno klesá, spolu s ňou aj svietivosť. V úplnej tme však postačuje vidieť obrysy stien. V prípade vybitých batérií je napätie 2,8V po záťaži cca 2,6V, ktoré zníži prúd LED diódami natoľko, že celé svetlo odoberá cca 4mA. Pri takejto záťaži vydržia batérie naozaj dlho.


Porovnanie

Drahšie svetlo z DX budí dojem kvalitnejšej a robustnejšej stavby. Batérie však idú vybrať zbytočne ťažko a potrebný je až skrutkovač na ich vypáčenie. Ako zbytočne zložité sa javí použitie dvoch prepínačov. Ponúka ako hlavnú výhodu menšie rozmery, silnejšie osvetlenie a použitie len dvoch batérií, tie však balenie neobsahuje.
Z hľadiska elektrického zapojenia ponúka rovnomerné osvetlenie aj pri klesajúcom napätí batérií avšak za cenu vysokej spotreby.  Možnosť zníženia spotreby spočíva v odpojení časti LED diód.

Lacnejšie svetlo z Kauflandu naproti tomu pôsobí zvnútra lacným dojmom. Vo svetle sú použité skrutky najnižšej ceny, majú v podstate strhané krížové hlavičky už od výroby.  Navonok ponúka atraktívnejší dizajn, ľahko sa smeruje. Pri otrasoch a pádoch však ľahko vylietajú nezafixované batérie. Za nevýhodu možno považovať tiež potrebu až 3 tužkových batérií, tie sú ale napriek nižšej cene svetla pribalené.
Z hľadiska elektrického zapojenia je výhodou vďaka vyššiemu napätiu a inému zapojeniu podstatne nižšia spotreba batérií. Spotreba navyše počas vybíjania klesá a tým predlžuje životnosť batérií ešte viac.
Nevýhoda je vďaka tomu horšia stabilita sily svetla, postupne klesá.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára