27. 3. 2014

Oprava CRT TV Mascom

Mascom MC7165S
Televízor Mascom MC7165S som kupoval aj kvôli výborne recenzovanému DivX prehrávaču CyberHome CH-DVD 462. Pri prehliadaní ponuky v regáloch som zistil, že ak už kupovať, tak rovno 100Hz, prináša obrovskú pohodu pre oči oproti štandardným 50Hz televízorom (u CRT obrazoviek, čo bol vtedy štandard).

Fungoval dlhých 5-6 rokov bez problémov, avšak časom sa začali v hornej časti obrazovky objavovať blikajúce prúžky. Tieto po zahriatí postupne zmizli nahor mimo obrazovku. Časom sa to však natoľko zhoršilo, že ostali cez obraz stále.


Čiary v hornej časti obrazu

Problém vyzeral byť vo vychyľovaní. Keďže zvyšok obrazu bol zobrazený správne, bola len vrchná časť akoby preklopená nadol, išlo o nedostatočné napájanie vychyľovania, alebo poruchu v samotnom vychyľovacom obvode.
Na vyhľadanie možnej problémovej súčiastky bolo potrebné najskôr získať schému. Televízory sú stavané na nejakom základnom dizajne, ktorý sa postupne dopĺňa funkciami. Tento dizajn sa nazýva "chassis", teda šasi. V tomto konkrétnom prípade ide o PT100. Po tejto informácií sa podarilo zohnať schému.
Nasledovalo dlhé hľadanie po rôznych elektrotechnických fórach, striedanie rôznych anglických výrazov, než som sa dopátral k jednej z možností - kondenzátor obvodu vertikálneho vychyľovania.

Chassis PT100 - vertikál

Ako problémový sa ukázal naozaj elektrolytický kondenzátor v obvode vertikálneho vychyľovacieho IO, v schéme pod označením CD12, medzi vývodmi 3 a 6 obvodu ID01.

Vertikál IO (zelená), kondenzátor CD12 (červená)

Podľa umiestnenia bolo jasné, ako k tomu prišlo. Kondenzátor CD12 je umiestnený blízo chladiča vertikálneho IO. Tento obvod generuje veľké teplo a kondenzátor postupom času "vyschol". Pri tak malej kapacite ako 47uF navyše kondenzátory zvyčajne nevykazujú navonok žiadne problémy (mechanicky). Majú však zníženú kapacitu, čo ovplyvní funkciu obvodu.

Otázkou je, či šlo o odfláknutý dizajn plošného spoja, alebo plánované zastaranie.


Po výmene obvodu slúžil televízor bez problémov a chýb ešte asi 2 roky. Počas jedného dňa v ňom niečo puklo a vypla sa obrazovka. Keďže to vyzeralo na silový prvok a optické prezeranie, kontrola výkonového tranzistora horizontálu neukazovala problém, opravu som vzdal. Špárať sa vo vysokom napätí sa mi nechcelo a televízor si už svoje odslúžil. Čas prechodu na LCD.

Taký starší televízor je dobrým zdrojom šuflíkových zásob súčiastok. Natrafil som na odspodu prasknutý fóliový kondenzátor v časti vysokého napätia. Či šlo o príčinu a jedinú chybnú súčiastku som už zisťovať nemohol, televízor bol už z veľkej časti rozobratý na súčiastky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára